Meer persoonlijke aandacht voor bewoners door gebruik van een digitale tool?
Door Sanne Verdonk
op 24 oktober 2018

Meer persoonlijke aandacht voor bewoners door gebruik van een digitale tool?

Als je aanwezig was bij de Dag van de Bewoner van Renda, zal de quote “behandel anderen zoals de ander behandeld wilt worden” je vast zijn bijgebleven. Een uitspraak van Hostmanship die ons sinds de Dag van de Bewoner van 2017 inspireert. Want zoveel mensen, zoveel wensen. En dat geldt natuurlijk óók voor de bewoners waar wij tijdens een renovatie mee te maken hebben. Maar als we écht kritisch kijken naar hoe bewonerscommunicatie in de renovatiebranche wordt aangepakt, houden we hier eigenlijk helemaal geen rekening mee. Raar toch?

De sleutel tot succes
Al geruime tijd gaan we er vanuit dat persoonlijke aandacht dé sleutel tot succes is. Naast het versturen van brieven en brochures, informeren en enthousiasmeren we bewoners via bewonersavonden, de warme opname, keukentafelgesprekken, etc. Maar worden alle bewoners hier blij van? Of passen we op elke bewoner gewoon exact hetzelfde proces toe? Een veelgehoorde uitspraak van bewoners is “moest ik hiervoor vrij nemen van mijn werk?” Tegelijkertijd hebben we te maken met bewoners die als een berg op zien tegen de renovatie en juist wat extra aandacht kunnen gebruiken. De wil om klaar te staan voor deze mensen is er meestal wel, maar financieel gezien is deze ruimte er niet omdat we deze extra uren simpelweg niet betaald krijgen. En daarom geloven wij niet dat persoonlijke aandacht an sich de sleutel tot succes is, maar wél de juiste verdeling van aandacht tussen alle betrokken bewoners.

Persoonlijke aandacht op maat
Om de juiste verdeling van aandacht te kunnen maken, zul je eerst in kaart moeten brengen met welke bewoners je te maken hebt. Natuurlijk werk je met een communicatieplan dat je voor elk project opnieuw gebruikt, maar hierin houd je vanaf nu rekening met de wensen van specifieke groepen bewoners. Denk aan communicatie per post of mail, het inschakelen van een tolk of buurtbewoner die dezelfde taal spreekt, geschreven communicatie vertalen met Google Translate, wel of geen keukentafelgesprek, een extra keukentafelgesprek, het inschakelen van een contactpersoon die een kopie krijgt van alle communicatie, zodat bewoner iemand heeft om op terug te vallen en ga zo maar door. Dit klinkt tijdrovend en onoverzichtelijk. En dat is nou precies waar een digitale tool je bij kan ondersteunen. Regelmatig hoor ik dat men digitaliseren eng vindt want bewonerscommunicatie moet vooral persoonlijk zijn. En daar ben ik het helemaal mee eens. Maar ik geloof ook heilig dat een digitale tool je juist helpt om rekening te houden met de voorkeuren van bewoners én je tijd bespaart, zodat je meer uren overhoudt voor persoonlijk contact.

Sociaal stoplicht
Over mijn huis is volop in ontwikkeling wat betreft gedifferentieerde bewonerscommunicatie. Zo presenteerden wij op de Dag van de Bewoner ons idee voor een sociaal stoplicht waarmee je heel gemakkelijk rekening houdt met de wensen en behoeften van bewoners. Nieuwgierig geworden? Neem contact met ons op via telefoonnummer 085 – 303 42 32 of info@overmijnhuis.nl.